Select Page

  • Twitter
  • Google+
  • Gmail

Saya Nak Jual Rumah Cash 90k Je

En R : Salam bang, Saya Roopie… bukan nama sebenar… saya ada satu rumah nak jual murah murah nak cepat

Abam 

  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
 : Walaikumsalam… boleh bang kat mana tu bang?

En R : Kat Puchong, umah tingkat 3 harga saya nak cuma 90k je

Abam 

  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
 : woww!!! murahnya, kat mana tu dan jenis apa? abg bagi details sikit… wassap saya pun ok…

Selepas berberapa minit, En R dia wassapkan alamat dan maklumat asas, kemudian saya call dia semula

En R : Ya bang, saya nak jual cepat tu tu saya nak cash 90k jalan bang

Abam 

  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
 : Alamak bang, ok boleh tapi abang tau tak ada strata ke tak? sebab kalau takde strata ni loan tentu tak senang then strata tu ada hal gak tu kalau xde… dia bukan sekadar duit tu je… tapi boleh tukar nama atau tak

En R : Kan beli cash bang, nak buat apa nak loan…. Saya tak pasti pasal tu…

Abam 

  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
 : Betul tu, tapi saya kena tau juga status hartanah dia tu dah ada strata ke belum…. developer hidup ke mati… kalau beli pun tak dapat tukar nama susah juga…. ni kena pulak consent kalau “low cost”

En R : Emmm…

Dari situasi diatas, pemilik kena faham jual beli hartanah bukan macam beli goring pisang…. pilih, beli dan bayar

Untuk hartanah, banyak perkara harus amik tahu selain dari hanya harga yang diminta

antaranya;

# 1 – Harga Pasaran atau Bank Value

# 2 – Status Pemilikan Strata atau Individu

# 3 – Baki Hutang Pemilik

# 4 – Sekatan, Perlu “Consent” atau tidak?

# 5 – Baki Tahun Jika Leasehold

Semua perkara diatas adalah perkara wajib tahu sebelum jual beli… Macam saya kata ini bukan beli goreng pisang atau karipap

Oklah hari ni abam share

#TipsMudahBeliRumah

ABAM PEGANG BURUNG

Share This

Share This

Share this post with your friends!